BBg

Business-ballgame
is powered by
Sport naar Succes

De aanpak Steeds Beter Worden van Sport naar Succes:
mensen in beweging brengen.

Sport naar Succes in de Ondernemer6Artikel in de Ondernemer op
22 november 2013.

Han de Regt is oprichter van het Apeldoornse trainingsbureau Sport naar Succes. Hij stelt dat onder andere de pijlers Doelen, Ritme en Transparantie, die de basis zijn van succes in sport, ook toepasbaar zijn in het bedrijfsleven.

TEKST: Carmen Luttikhuis
BEELD: Yvonne Pieters

Waarom Sport naar Succes?
In mijn topsporttijd (brons WK Roeien 1990) had ik een heerlijk leven. Structuur, eenvoud, hard werken, en altijd heldere feedback om beter te worden. Ik voelde een maximale verbinding met gestelde doelen en met de dag van vandaag. Enkele jaren geleden dacht ik ‘hoe kan het toch dat ik in sport op wereldniveau heb gepresteerd en in mijn werk dat niveau niet haal? Toen heb ik de uitgangspunten van succes in sport omgezet in Pijlers van Succes in het werk en de aanpak Steeds Beter Worden.

Hoe onderscheidt Sport naar Succes zich van andere organisatiebureaus?
We gaan uit van een individueel leerproceswaarin we geloven dat mensen alleen dat kunnen leren waar zij aan toe zijn. Daarom focussen onze trainers zich op het laten beleven en versnellen van leerprocessen. We hoeven een verkoper niet te leren verkopen maar wel hoe hij heel snel beter kan worden. We oefenen individueel gedrag in een omgeving die dat nieuwe gedrag uitlokt. Daarnaast kijken we naar het collectieve leerproceswaarin we speelsheid toevoegen in organisaties. In de Speelse Organisatie krijg je doorlopend heel kleine uitdagingen die op zich gemakkelijk te overwinnen zijn.

De pijler Doelen lijkt een schot voor open doel?
Ja maar toch is het goed te benoemen. Succes is afhankelijk van het gedrag op weg naar gestelde doelen. Dat geldt voor de sport en ook voor werk. Sporters sluiten met hun persoonlijke doelen aan bij een team met een gelijkwaardig doel. Nooit andersom. De tip aan leidinggevenden is om vanuit de persoonlijke doelen van de mensen over de organisatiedoelen te spreken, en niet andersom.

Waarom leiden Ritme en Transparantie tot succes?
In sport leidt ritme tot flow en boven jezelf uitstijgen. Ritme in werk is een beetje aan het verdwijnen: geen gezamenlijke koffiepauze meer, variabele werktijden), thuis werken. Breng ritme op een moderne manier terug en we er ontstaat een plezierige werksfeer. Transparantie geeft aan dat het succes in sport ook ontstaat omdat iedereen alles ziet van elkaar. Het schept begrip en commitment waardoor je elkaar versterkt. Zo hebben we in totaal twintig pijlers van succes die inzichten geven hoe we in ons werk betere randvoorwaarden voor plezier en resultaat kunnen creëren.

Waar haal je de kennis vandaan?
Allereerst uit de analyse hoe sporters steeds beter worden: verbeteringen bedenken, individueel oefenen, in teamverband verbeteren, succesvol maken in de wedstrijd. Niet eerst plannen maken maar alles leren door te doen (of is er bij de LOI een cursus voetballen leren in tien stappen?). We spreken veel met topsporters en leggen hun ervaringen vast om deze als sprekende voorbeelden te gebruiken in trainingen.

Welke sporteigenschap pas je zelf toe in je werk?
Ik zeg wel eens gekscherend dat ik brons op de WK heb gehaald door mijn trainingsschema te volgen. Feitelijk is dat ook zo. Ik gebruik nog steeds trainingsschema's in mijn werk omdat het je bewust nieuw gedrag aan laat leren dat tot je doelen leidt. Wekelijks voer ik de belasting op, rekening houdend met wat ik leer in die trainingsuren. Zo gaat veranderen heel natuurlijk.

Linkedin Sport naar Succes Twitter Sport naar Succes Baan-brekend Fitklik Blog Han de Regt

Nieuwsbriefinschrijving

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief 

Sport in woord en beeld

Wielrennen - Dick Soeperman - finish

Diversen

Boek 'Was Werken maar zo Simpel als Sporten' waarin schrijver Han de Regt op treffende wijze blootlegt dat van ieders sportbeleving nog veel valt te leren voor in ons werk

Zoeken