Ritme - pijler van succes in sport en bedrijfsvoering

Sport naar Succes is een trainingsbureau dat samen met de sportwereld, de pijlers van succes in de sport toepasbaar maakt voor het bedrijfsleven. Doel: succesvolle organisaties begeleiden naar succesvollere bedrijfsvoering in de 21e eeuw.

In sport draagt ritme bij aan prachtige prestaties. Ritme train je door te spelen met tijd en ruimte. Als mensen dankzij ritme beter op elkaar ingespeeld raken in sport, waarom zouden we het dan niet toepassen in ons werk?

Vertel in het Sportcafé
jouw ervaring met
ritme in sport
of in je werk sportcafé label

 

figuur michel bruyninckx       

 


 
Ritme

Deze voetbaloefening komt van trainer Michel Bruyninckx die gasttrainer is bij JeugdVoetbalStad Apeldoorn.

 

 

Oefening in ritme van Belgisch toptrainer Michel Bruyninckx

Bovenstaande figuur is een oefening met drie ballen voor minimaal negen voetballers. Belgisch toptrainer Michel Bruyninckx met een eigen voetbalschool in Leuven was gasttrainer bij JeugdVoetbalStad Apeldoorn. Hij voerde deze oefening uit met een jeugdelftal van jongens van 10-11 jaar. Generatie Z dus: anders leren, structuur is niet leuk, snel afgeleid.

Opdracht
De voetballers verdelen zich over de pionnen A - F (bij B, D en F staat één voetballer). De voetballers schoppen de drie ballen heen en weer tussen 1. en 2. en zij rennen zelf steeds na een baltrap naar de volgende letter, van A naar B naar C etc. tot en met F en dan weer naar A.

Doel
Het doel van de oefening is bewustwording van tijd en ruimte. Gevoel voor tijd en ruimte zijn belangrijke kwaliteiten voor een voetballer. En misschien wel voor ieder individu en team.

Uitvoering
Na de erg korte uitleg door de trainer beginnen de voetballertjes aan de oefening. Al snel is het chaos en de trainer laat de voetballers even stoppen. Hij gaat nu een ondersteuning voor het ruimtegevoel inbouwen door pionnen links en rechts naast de baan van de bal (de rode pijlen) te zetten. En de oefening wordt hervat. Het gaat zeker een stuk beter maar het loopt nog niet. Weer legt de trainer het spel stil. Nu gaat hij de tijdsgevoel van de voetballers ondersteunen door hardop steeds tot 3 te tellen. Op 3 schop je de bal naar de overkant.

Resultaat
En wat gebeurt nu tijd en ruimte ondersteund worden: de machine begint te draaien. Een groep voetballertjes met lage interesse en concentratie verandert in een team dat geniet van het uitvoeren van een systeem. Iedereen laat zien dat hij het kan en erbij hoort. Niemand wil uit de toon vallen en niemand ziet nog afleiding in een reclamebord, een extra voetbal langs de kant of een schreeuw van zijn medespeler. 

Leerpunt
Als het boeiend is en er wordt samengewerkt kan elk team alles aan.

Zonder ritme geen groei

Waar kan jouw organisatie meer ritme gebruiken?
Je neemt toch geen genoegen met alleen het ritme van de maandelijkse salarisbetaling?

Ritme stuwt resultaten op.

  • Ritme kun je inzetten voor beter samenwerken.
  • Ritme kun je ook individueel inzetten, denk aan een krachtig dag- en weekritme.
Linkedin Sport naar Succes Twitter Sport naar Succes Baan-brekend Fitklik Blog Han de Regt

Nieuwsbriefinschrijving

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief 

Sport in woord en beeld

Wielrennen - Dick Soeperman - finish

Diversen

Boek 'Was Werken maar zo Simpel als Sporten' waarin schrijver Han de Regt op treffende wijze blootlegt dat van ieders sportbeleving nog veel valt te leren voor in ons werk

Zoeken