Loslaten - pijler van succes in sport en bedrijfsvoering

Sport naar Succes is een trainingsbureau dat samen met de sportwereld, de pijlers van succes in de sport toepasbaar maakt voor het bedrijfsleven. Doel: succesvolle organisaties begeleiden naar succesvollere bedrijfsvoering in de 21e eeuw.

Zonder het oude los te laten is er geen ruimte voor nieuw. Als leidinggevende heb je steeds de keuze: ga ik managen (beheersen) of loslaten (ruimte geven)? Ga ik problemen oplossen (terug naar de bestaande situatie) of aanpassen (onszelf steeds opnieuw uitvinden)?

Vertel in het Sportcafé
jouw ervaring met
loslaten in sport
of in je werk sportcafé label

 

scheidsrechter  

 

Loslaten
"Ik ken teveel scheidsrechters die het veld opkomen en denken dat zij een wedstrijd gaan fluiten zoals zij deze vooraf hebben bedacht. Uitgestippeld tot en met de reacties van het publiek. En als dat niet gebeurt dan worden ze autoritair en chagrijnig. En ondertussen fluiten ze de wedstrijd dood", aldus Mario van der Ende.

 

Mario van der Ende - topscheidsrechter betaald voetbal 1985 - 2003 over 'loslaten'

"In principe is voetbal een simpel spel, alle zeventien spelregels staan in een heel dun boekje. Die regels moet je kennen en toepassen waar nodig, maar de essentie is dat mensen het naar hun zin hebben. Het spel staat voorop. Overtredingen worden juist veroorzaakt door slecht leiderschap. Laat spelers hun grenzen zelf opzoeken. Plezier vraagt om relativeren."

"De kunst van leidinggeven is loslaten. Geen details willen weten of controleren want dan verlies je het overzicht. Dan zet je jezelf buitenspel. Een controlfreak maakt zichzelf tot middelpunt. Met als doel fouten te ontdekken, bestraffen en herstellen. Hij wil de werkdag laten verlopen volgens dat ene voorbedachte scenario."

"Vanuit mijn ervaring doe je er goed aan om er als leidinggevende te zijn voor anderen, in een dienende rol. Zodat de medewerkers iedere dag een prettige werkdag hebben." aldus Mario van der Ende.

Mario pasfoto kleur  

Pijler van Topper - plaatje

Het eerste dat kan volgen op loslaten is fouten maken.

Je kunt in de werksituatie in een keer heel veel proberen los te laten maar daar is de medewerker niet op ingesteld. En dat is niet waar het hier over gaat: loslaten is ander gedrag van de leidinggevende met als doel ander gedrag bij medewerkers te ontlokken.

Loslaten is niet zoiets als verantwoordelijkheid overdragen. Het is niet zo dat een manager die iets loslaat, van de medewerkers kan verlangen dat zij het vastpakken. Nee, loslaten is ruimte geven. Ruimte om te ontdekken. En loslaten is vertrouwen geven zodat iedereen het gevoel heeft altijd volledig geaccepteerd te worden. 

Het eerste dat kan volgen op loslaten is fouten maken. Heerlijk, hoe sneller heel veel fouten worden gemaakt, hoe sneller mensen het nieuwe onder de knie krijgen. Loslaten – Fouten maken – Leren – Verbeteren – Steeds Beter Worden.

Linkedin Sport naar Succes Twitter Sport naar Succes Baan-brekend Fitklik Blog Han de Regt

Nieuwsbriefinschrijving

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief 

Sport in woord en beeld

Wielrennen - Dick Soeperman - finish

Diversen

Boek 'Was Werken maar zo Simpel als Sporten' waarin schrijver Han de Regt op treffende wijze blootlegt dat van ieders sportbeleving nog veel valt te leren voor in ons werk

Zoeken