Sport naar Succes is er ook voor niet-sporters

Sport naar Succes is een trainingsbureau dat samen met de sportwereld, de pijlers van succes in de sport toepasbaar maakt voor het bedrijfsleven. We begeleiden leidinggevenden in succesvolle organisaties naar succesvollere bedrijfsvoering in de 21e eeuw.

Al heel mijn leven heb ik te maken met niet-sporters. Mensen die gewoon geen warm gevoel krijgen als het over sport gaat.

  • Op mijn 17e (in 1979) werd ik nageroepen met 'Ze hebben hem al!' als ik aan het hardlopen was.
  • En dit jaar vertelt een deelnemer aan het onderzoek in één van zijn antwoorden over zijn liefde voor de muziek en het feit dat hij baalt van al die aandacht voor sport. 
Han de Regt pasfoto

Regelmatig als ik over Sport naar Succes praat, denken veel mensen dat het gaat om toppers, topsport, de beste zijn, afzien, winnen en meer van dat soort sporttermen. Sport naar Succes gaat daar niet over!

Pas op voor sport als metafoor voor werk

Sport is sport en werk is werk. Eigenlijk zijn er helemaal niet zoveel overeenkomsten tussen sport en werk. Sta maar eens stil bij de volgende verschillen:

  • regels of gewoonten
    In sport worden net zolang regels toegevoegd en aangescherpt totdat de strijd helemaal eerlijk is. In het bedrijfsleven hebben we vooral gebruiken en gewoonten die ons van verbeteren afhouden.
    Vb1: alle bakkers hebben hetzelfde assortiment, waarom eigenlijk?
    Vb2: concurrerende bedrijven sturen hun verkopers naar dezelfde verkooptraining. Zou het niet beter zijn om een eigen visie op verkoop te ontwikkelen en trainingen samen met de binnendienst intern te houden?  
  • doorzetten of slagen
    In sport is doorzetten een héél belangrijk aspect. De wielrenner in een tijdrit gaat het liefst met zijn ogen bijna dichtgeknepen op de eindstreep af. En dat kan omdat sportwedstrijden dankzij de regels zeer overzichtelijk zijn. In het werk is de eigenschap 'doorzetten' wat mij betreft minder aansprekend. Als al die doorzetters op de werkvloer regelmatig onzeker over hun koers en aanpak zouden zijn, en vaker de hulp van anderen zouden inroepen, dan zouden er minder mensen een burn-out krijgen en zouden meer activiteiten succesvol en met plezier worden afgerond.
  • teambuilding of samen werken
    Sportteams doen niet zo vaak een teambuildingsuitje want het sporten zit vol met aspecten van teambuilding. Sporters worden in hun sportbeoefening getraind tot betere teamspelers. Een groep collega's op een sportieve teambuildingsactiviteit sturen is natuurlijk prima en ook nog hartstikke gezellig. Maar om beter te worden is het waardevoller om aandacht te geven aan de organisatie van het werk. Pas als in de dagelijkse samenwerking op het werk elementen van teambuilding worden toegevoegd of benadrukt, dan ontstaan teams die sterker en sterker worden. En sterke teams op het werk gaan dan gewoon af en toe uit eten in plaats van een vlot bouwen waar de helft van de groep geen zin in heeft. 
  • inspiratie of aanpak
    Wie heeft ze nog niet over de vloer gehad, een spreker uit de sport! Een bekende sportcoach of ex-topsporter die vertelt over de belangrijkste elementen van hun aanpak naar succes. Ieder mens kan in zijn leven een paar keer een portie inspiratie van zo'n topper goed gebruiken. Maar dan? Hoe zit je drie dagen later aan je bureau? Zullen we elke dag videobeelden van iedereen maken en die nabespreken? Moeten we echt in een bak met ijswater gaan staan om sneller te herstellen van een keertje overwerken? Gewoon even een paar flauwe speldeprikjes, sorry. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat sport sport is en werk werk. Voor een aanpak naar succesvolle bedrijfsvoering is meer nodig dan inspiratie uit sport.  
  • toppers of talenten
    Waar zitten bedrijven vol mee, met toppers of met talenten? Als je gelooft in het eerste, bied dan de beste faciliteiten, beloof de hoogste bonussen en stel de beste coaches aan. Je organisatie krijgt binnen één jaar vleugels. Denk je dat je organisatie meer talenten heeft dan toppers, denk dan eens na over hoe je talenten kunt ontwikkelen. Goede kans dat daar persoonlijke keuzes, plezier en passie bij naar voren komen. Sommige talenten weten op hun vierde al dat zij Olympisch kampioen gaan worden. De meeste talenten gaan pas dromen als zij in een omgeving opgroeien waar zij de kans krijgen hun talenten te ontdekken en te voeden.

Sport naar succes gaat over steeds beter worden

Lessen in beter worden kun je op alle gebieden in het leven leren. Dat is zeker niet voorbehouden aan sport. Denk aan muziek, school, schilderen, meubels maken, relatie, milieu, koken, etc. Ik heb, als initiatiefnemer van Sport naar Succes, gekozen voor sport om de volgende redenen:

  • in sport zijn prestaties heel goed meetbaar en vergelijkbaar waardoor het eenvoudig is om 'de beste' te vinden waar je de juiste dingen van kunt leren
  • in sport wordt veel op dezelfde manier getraind zodat de lessen voor beter worden snel te achterhalen zijn
  • heel veel mensen voelen zich aangetrokken tot sport en dus kan Sport naar Succes veel mensen bereiken
  • mijn eigen achtergrond is sport op hoog en laag niveau, dus kan ik mij verplaatsen in de topsporter en inmiddels op mijn huidige leeftijd ook in de breedtesporter.

Sport naar Succes realiseert succesvolle bedrijfsvoering

Sport naar Succes realiseert succesvolle bedrijfsvoering bij bedrijven met personeel. Sport is niet het middel, sport is slechts de theoretische en praktische achtergond en onderbouwing van mogelijkheden om als organisatie beter te gaan presteren.

Mensen sporten en mensen werken. In sport vind je een groot arsenaal aan verbetermogelijkheden van menselijke prestaties. Sport naar Succes ziet daar een belangrijke sleutel voor verbeterkansen in bedrijfsvoering en we leren nog iedere dag bij in onze contacten met de sportwereld en het bedrijfsleven.

Nodig ons uit om onze visie op meer succes uit bedrijfsvoering toe te lichten!

Han de Regt

Durf je het nu wel aan om meer informatie op te vragen over Sport naar Succes?

Stuur een e-mail naar marcel@sportnaarsucces.nl 

of bel met Han de Regt op nummer 06-41118327

en in het blog kun je je reactie plaatsen.

Linkedin Sport naar Succes Twitter Sport naar Succes Baan-brekend Fitklik Blog Han de Regt

Nieuwsbriefinschrijving

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief 

Sport in woord en beeld

Wielrennen - Dick Soeperman - finish

Diversen

Boek 'Was Werken maar zo Simpel als Sporten' waarin schrijver Han de Regt op treffende wijze blootlegt dat van ieders sportbeleving nog veel valt te leren voor in ons werk

Zoeken