Sport en werk - inspiratie uit roeien

Hoe kun je roeien vergelijken met de samenwerking met je collega's: Balans is het bewijs van gelijkheid van de bewegingen in het team

Sport naar Succes onderzoekt de lessen uit de roeisport als inspiratie voor werken met meer plezier, prestatie en voldoening.    Sport naar Succes onderzoekt de lessen uit de roeisport als inspiratie voor werken met meer plezier, prestatie en voldoening. Doe mee! 

Roeien

Roeien is een prachtige sport die tot de verbeelding spreekt van sporter en bedrijfsleven. Menig wervingsadvertentie wordt verrijkt met een foto van een ‘acht met stuurman’. Maar welke beelden zitten er achter dat mooie plaatje van acht mannen of vrouwen die met een snelheid van boven de twintig kilometer per uur over het water racen?

Commitment, doorzettingsvermogen en teamgeest
Natuurlijk, wat een machtige sport is dat roeien. Fysiek hard werken in de trainingen. Mentaal sterk zijn in wedstrijden. En jarenlang oefenen om één beweging, de roeihaal, waarvan je er 20 tot 40 maakt per minuut, steeds beter te beheersen. De 2 kilometer-wedstrijden duren ongeveer 6 minuten. Dit betekent dat je alle trainingsvormen kun inzetten om beter te worden: krachttrainingen, sprinttrainingen, lange duurtrainingen, wisselduurtrainingen, en natuurlijk techniektrainingen. Je trekt heel intensief met je roeiploeg op om de best mogelijke resultaten te behalen.

Radertje in het geheel
Roeiers zitten achter elkaar in één boot. Zij maken precies dezelfde beweging. Ze luisteren allemaal naar de stuurman. Er is dus eigenlijk géén mogelijkheid voor een roeier om zich te onderscheiden. Dat zou roeiers kunnen typeren: bereid zijn om een radertje in het geheel te zijn. Succes volgt als de machine optimaal draait en de boot op volle kracht kan varen. Naarmate het team beter wordt, wordt het onderscheidend vermogen van een individuele roeier steeds kleiner. Je traint keihard zonder daar naar buiten toe persoonlijke triomf voor terug te willen. 

Machinemodel
Heeft roeien ook iets in zich van het machinemodel van organiseren? Roeiers varen achteruit, niet het hun blik in de vaarrichting, vertrouwend op de stuurman. Er is geen plek voor creativiteit of dialoog.  Weinig tactiek. Een zeer strakke regie. Alles gaat om precies hetzelfde doen om de snelheid hoog te houden. De roeier levert aan het collectief als een werknemer die aan de lopende band werkt in het ritme van input – verwerking – output.

Veranderen
Bij (te) veel bedrijven roept het management ‘waarom zijn mijn mensen niet creatiever, waarom komen zij niet met verbeterideeën, waarom is het aanpassingsvermogen zo laag, het is toch duidelijk dat de wereld hard aan het veranderen is!’. Ja, en het is ook duidelijk dat mensen twintig jaar lang hun werk steeds meer gefragmenteerd hebben zien worden. En dat zij door specialisatie en werken in deelprocessen het totaalbeeld kwijt zijn. Om de werknemer, de roeier, weer te betrekken bij de organisatie is meer nodig dan afwachten tot hij of zij uit zichzelf een ‘creatieve bijdrage’ gaat leveren.   

Jouw organisatie?
Herken jij in jouw bedrijf nog trekjes van het roeimodel als organisatiemodel? Met managers die als de stuurman van de acht de touwtjes in handen proberen te houden? En tegelijkertijd ontevreden zijn over de inbreng en extra bijdrage van de medewerkers?

sportcafé label Wat zijn jouw roeiervaringen? Deel ze in het Sportcafé.

   

Enkele roeimetaforen uit het onderzoek 'Wat heb JIJ geleerd van sport?'

Mijn levensles uit roeien is
Om doelstellingen te realiseren moet je je soms ondergeschikt maken aan het collectief.

Erkennen dat skiffen voor mij te moeilijk was, is mijn grootste overwinning.
Weten wat je niet kunt is net zo belangrijk als weten wat je wel kunt. Daarbij is het nastreven van iets dat moeilijk is een uitdaging, het behalen van het doel een overwinning. En het toegeven dat een doel niet haalbaar is, is een evengrote overwinning.

Je eigen inzet en opoffering is heel belangrijk, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je de weg gezamenlijk aflegt.

Roeien is doorzetten. In de roeisport heb ik geleerd om vol te houden, alles uit jezelf te halen en vooral leren omgaan met verliezen.

Omschrijving van roeien als voorbeeld voor samenwerken met collega's
Met zijn allen in de boot en in dezelfde richting roeien. Alleen is het niet altijd duidelijk wat de richting is, wat ieders taken zijn, en geen volledige acceptatie van wat de anderen doen. De een roeit zich kapot, de ander houdt de peddels boven het water en weer een ander stopt ze in het water en houdt tegen.

Jezelf voor 100%  inzetten en niet teveel naar je ploeggenoten kijken of ze het wel goed doen. Elkaar aanvoelen, maar niet elkaar aanvallen. Ieder heeft zijn talenten. Het is de kunst om die er bij elkaar uit te laten komen.

roeiblad

Schrijf een bijdrage over roeien in het Sportcafé

sportcafé label

Onderzoek plus cadeau

Doe mee aan het onderzoek over de succesfactoren in sport en werk.

sport en bedrijfsleven - dezelfde succesfactoren

 

Anne Schellekens

Lees over Communicatie

Pijler van Succes - teken